2013-11-07

Är du feminist?

För att förstå begreppet feminsim så måste man försöka. Det är inte svårt. Se bilden i slutet. Jag ska försöka undanröja lite hinder på vägen.

Vad är då feminsim, femismen går på tron att det finns en könsmaktordning(även kallat patriakat) där olika personer tilldelas olika roller i samhället och får olika makt, delvis baserat på det kön de kan hitta mellan benen(och andra biolgiska indikatorer på vad man kan hitta mellan benen).


Alla feminster jag diskuterat detta med anser att könsmaktordningen drabbar både män och kvinnor. De flesta jag pratat med (inklusive mig själv) anser dock att det drabbar kvinnor mer och ännu fler anser att man inte måste jobba med alla problem på en gång utan kan börja med de viktigaste. Kankse anser du att de fokuserar på fel saker, inget hindrar dig från att jobba med andra saker för att skapa en bättre värd.

Varför har många ett så stort problem med att kalla sig feminster. Många väljer att särskilja sig från denna rörelse? Det första är att feminsim kan blandas fint med andra ideoligier men det skapar olika varianter http://en.wikipedia.org/wiki/Feminist_movements_and_ideologies. Är man inbiten liberal är det lätt att hitta socialistisk feminsim som säger saker man bara inte kan acceptera och tvärt om. Samtidigt är det detta som gör feminsiter så trötta på att folk som är arga på feminsimen. Det finns puckade feminsiter precis som det finns puckade demokrater, humanister etc. Ingen förväntar sig att alla hummanister ska hålla med varandra om allt men av någon anledning gör folk det om feminster.

För att vara feminst behöver du bara kunna erkänna att det finns ett problem i att det finns en könsmaktordning och det vore bra att göra något åt det. Vilka sätt man ska förbättra det rådande tillståndet kan man sedan argumentera om.

Jag tycker ett trevligt sätt att börja tänka på könsmaktordningen är i sina nära relationer och göra vad man kan.

Detta inlägg skrevs som en reaktion på en facebook tråd där folk började diskutera feminsm  efter att följande bild och länk publiserats.
Inga kommentarer: