2007-05-24

Dataspelsberoende Beta 0.1

Vad man bör tänka på när man ser att någon har problem med datorspelsberoende
Jag funderade lite på det idag.. då jag hade en diskution med skolsköterskan. Jag satte ihop lite ideer om saker jag tycker är vikitigt och som jag tror ofta missas. Lämna gärna kommentarer om hur jag kan förbättra dessa tankar.

1. Datorspel idag har flera fördelar som man ska ha i åtanke när man behandlar ett sådant ärende. Det gäller att ha en positiv bild av verksamheten även om man vill minska ner den. Åtminstånde förstå att man kan ha en positiv bild. Att det är problem med spelandet har ni ju redan kommit fram till så här kommer fördelarna och hur man kan förhålla sig till dem,
a. Kontakt. Datorspel idag fungerar som telfon, brev, bud och en fika. Man har kontakt med sina vänner man pratar med dem.. man sjunger och skojar. men lär känna nya personer håller kontakt med gamla. Socialt helt enkelt. Kanske kan det fungera att ha spelet igång och arbeta med annat precis som andra inte drar ur telefonen när du sitter och förbereder ett möte eller vad du nu gör.
b. Aktiv underhållning. Datorspel är till skillnad från böcker, tidningar och tv aktivt det kräver tänkande(i olika utsträckning) och det är även en form av fysik aktivitet.. bland annat finns det i USA ett begrepp som heter "nintendo surgeons". Den generation som växt upp med nintendo var åtminstonde initialt mer kordinerade och precisa i sina handrörelser än tidigare generationer av kirurg studenter. läs er. http://www.wired.com/medtech/health/news/2004/12/66086
c. Ansvar. Tro det eller ej. En av konflikterna mellan "verkligheten" och spelen är att man i spelen kan ha ansvar. Vara ledare för en grupp av spelare(riktiga människor). Ha avtal och bokade tidier. Att tänka på är att ta in detta med möten i beräkningen. Även om detta är underhållning.. så jämför det med med fotbolls träning eller något liknade. Är det en viktig match kanske lite undantag kan göras. Då blir det lättare att styra saker som inte är viktigt. Ett förslag som jag läst är att man helt enkelt kommer överens om regler utifrån dessa möten. Dessa möten kan vara med folk från hela världen vilket kan göra tiderna konstiga för folk som är bundna till en tidsson. Men går det att lösa eller handlar om undantag visa förståelse. Men glöm inte bort att spelaren oxå kan styra tiderna för dessa möten och att antalet möten kanske måste begränsas.

2. Diskutera mer och dominera mindre.. Ta reda på vad som går att förhandla och vad som inte går(enligt spelaren). Kanske är något fundamentalt för spelaren sociala kontakt. Det finns säkert betydligt fler aspekter av punkt 1 än de jag tänkt på. Vad är viktigt för din spelare? Förhandla fram ett avtal som fungerar för spelare. så att skola/arbeta och sociala kontakter fungerar. Fundera på vad du är orolig över och diskutera detta med spelare.. går skolan dåligt för att man är trött? hitta gemensam lösningar.

3. Ersätt med något. Vad ska man göra i stället för att spela spel?

Inga kommentarer: